Een ondervloer of draagmuur van beton vertoont vaak oneffenheden. Het leggen van een cementdekvloer is dan een ideale manier om een uitgelijnde, geëgaliseerde vloer te realiseren. Deze kan dan weer als perfecte ondergrond dienen voor een vloerafwerking naar uw keuze. Een mooie cementdekvloer dient tegenwoordig ook zelf steeds vaker als een directe vloerafwerking. Hierbij kan cementkleurstof gebruikt worden.

Een andere reden om een zandcement dekvloer te leggen is het ophogen van de vloer of het corrigeren van hoogteverschillen in de vloer. Met de onderliggende betonvloer wordt vaak nog niet de precieze hoogte van de vloer bereikt. Met een dekvloer rondt u die hoogte mooi af. Een zandcement dekvloer wordt ook vaak gelegd na het installeren van een vloerverwarming.

Stappenplan
De doorgewinterde klusser legt een cementdekvloer zelf. Het volgende stappenplan helpt u daarbij. Omdat een cementdekvloer echter op verschillende manieren kan worden gelegd (afhankelijk van het doel van de ruimte) wordt hier de meest eenvoudige manier besproken; het leggen van een hechtende zandcement dekvloer. Hierbij wordt de dekvloer direct op de ondervloer aangebracht. 

Stap 1. Materiaal bepalen
Voor het leggen van een cementdekvloer gebruikt u een egaliseercement van een goede kwaliteit. Om de hoeveelheid van deze grondstof te bepalen, meet u eerst nauwkeurig de oppervlakte. Aan de hand daarvan koopt u een bepaalde hoeveelheid in. 
Vraag bij de berekening van de hoeveelheden gerust hulp aan een van de ervaren werknemers van Bouwbestel. 

Stap 2. Schoonmaken
Het schoonmaken van het vloeroppervlak is bij deze klus zeer belangrijk. Stof, vetten, oliën en vuil hebben allemaal een zeer nadelig effect op de hechting van de cementdekvloer aan de betonnen ondergrond. Begin daarom met het grondig stofzuigen van de ruimte. Ontvet daarna de gehele vloer met ammoniak.

Stap 3. De ondervloer prepareren
Alvorens de vloer daadwerkelijk te egaliseren, controleert u eerst het oppervlakte. Zoek naar oneffenheden, kieren en gaten en vul deze zo nodig op met plamuur met behulp van een plamuurmes. De ondervloer mag wel ruw zijn, maar geen grote onregelmatigheden hebben.

Vervolgens strijkt u de ondervloer in met Metzger voorstrijkmiddel. Laat dit zeker 12 uur inwerken alvorens verder te gaan met de klus. Deze primer zorgt voor een extra goede binding van de cementdekvloer met de ondergrond. 

Stap 4. Aanmaken van de egalisatie
Maak het gekozen egaliseermiddel aan met water zoals staat beschreven op de verpakking. Dit doet u in een emmer, of bij grotere hoeveelheden in een speciekuip of betonmolen. Let er op dat de materialen die u gebruikt schoon zijn alvorens u begint. 

Stap 5. Het aanbrengen
Begin met het aanbrengen op ongeveer 1 m2 in een hoek van de ruimte. Schuif met een rij of een trekker het mengsel goed tot in de hoeken. Op deze manier trekt het mengsel ook meteen glad. Vervolg deze procedure per m2. Werk efficiënt en zo snel mogelijk. Zorg dat er tussen de aangrenzende vierkante meters weinig tijd zit om verschillen bij het drogen te vermijden.

De dikte van de cementdekvloer wordt bepaald door de mate van gebruik van de vloer. Doorgaans kan voor een hechtende dekvloer uitgegaan worden van een dikte van 30mm. Legt u eerst een vloerverwarming, verdubbel de dikte van de zandcement dekvloer dan naar 60 mm. Twijfelt u in uw geval? Vraag dan advies aan een specialist. 

Stap 6. Drogen
Wanneer u klaar bent met het aanbrengen van de egalisatie, moet ten minste 24 uur worden gewacht alvorens weer op de vloer kan worden gelopen. Wacht zeker een week voordat er begonnen wordt met een vloerafwerking naar keuze. Neem bij twijfel altijd contact op met een vakman. Corrigeren achteraf is altijd lastiger en duurder dan het inwinnen van het juiste advies. 


Neem gerust contact met ons op als u nog vragen heeft. Wij beantwoorden uw vragen graag.